top of page

Over Veiligheid en avontuur - Golven van verlangen

We deinen voortdurend op golven van verlangen.

En binnen een relatie is dat niet anders.

We verlangen ernaar om veiligheid en stabiliteit te ervaren maar verlangen ook naar spanning en avontuur.


In sommige relaties komen partners op dit vlak tot een natuurlijke flow.

Maar veel vaker loopt dit niet van een leien dakje!In ‘Erotische intelligentie’ van relatietherapeute Esther Perel las ik een gelijkaardig perspectief over wat ik, mijn intussen gekende, golven van verlangen noem in deze blogreeks. Namelijk dat elk individu afwisselende periodes van groei en evenwicht nodig heeft in het leven. Perel spreekt niet uitdrukkelijk over golven, dan wel over een continue dans tussen verandering en stabiliteit: “We hebben allemaal een sterke behoefte aan geborgenheid die ons in de eerste plaats naar een vaste relatie drijft, maar we hebben evenveel behoefte aan avontuur en spanning.”


Ik kan het niet meer met haar eens zijn. Want hoe dit proces zich ontvouwt heb ik zelf al mogen ervaren en kan ik het best illustreren met een voorbeeld uit mijn eigen relatie:


Ik ben 14 jaar samen met mijn lief. We gingen na 3 maanden samenwonen en ik weet nog goed hoe mijn bubbel van romantische idealen gigantisch hard doorprikt werd. Ik dacht namelijk dat samenwonen de ultieme versmelting zou zijn met elkaar, riiight? Alles samen doen: van seks, eten en slapen tot koken, poetsen en andere banale dingen? Behold: mijn goddelijke* man die de vervulling van al mijn behoeften zou waarmaken! Toch? Ik ondervond heel gauw dat mijn lief daar niet zo over dacht! Hij wilde zijn leven zoals het daarvoor was op eenzelfde elan verderzetten, mits de bijzonder fijne toevoeging van mezelve uiteraard! Twee unieke, verschillende mensen die samen één verhaal proberen schrijven, da’s pas een avontuur! Het is een onzekere zoektocht die heel wat spanning met zich meebrengt maar gaandeweg plaats maakt voor stabiliteit. En gelukkig maar want eens we (lees: ik) wat neergedaald waren van onze wolk naar de realiteit, ontdekte ik dat ik rust vond bij hem: geen pieken en dalen maar de eenvoud van het thuiskomen bij iemand en kunnen vertellen over je dag. Ontdekken dat ik een ochtendmens ben en hij een avondmens maar wel komen tot een avondritueel waarbij ik elke avond ingestopt word voor het slapengaan. Ondervinden dat iets heel banaals (en vervelend!) zoals boodschappen doen, toch aangenaam kon worden door de ontdekking dat we allebei hetzelfde lekker vinden. Dus, de spanning ruimde baan voor een zucht van comfortabele verlichting, we vonden onze draai en schrijven nog steeds samen ons verhaal.

Maar wacht eens even: wil dit nu zeggen dat een duurzame relatie het einde betekent van avontuur, passie en hartstocht? Die vonk die oversloeg toen jullie elkaar leerden kennen? Het vuur dat hevig brandde tussen jullie en jullie naar ongekende hoogtes bracht?

Moet dit écht plaatsmaken als je kiest voor een duurzame relatie?


Oh, hell no! Vooraleer je denkt dat 14 jaar comfort werkt in een relatie, think again! Momenten van verstikking en dodelijke verveling werden nu en dan afgewisseld door een aantal milde tot matige identiteitscrisissen (wie ben ik in godsnaam geworden? Wat blijft er over van mij?) MAAR die momenten waren ook nodig om verandering in gang te zetten en de spanning terug in onze relatie te blazen en die kalme zee terug wat woester te maken.

Ik geef jullie dan ook met veel plezier enkele dingen mee die ons daarbij geholpen hebben:


  • Verras je lief door een activiteit te plannen voor jullie beide die jullie nog nooit eerder deden! En maak er gerust een ‘big deal’ van met de nodige toeters en bellen. Weg met het voorspelbare etentje! Losgehen verdorie! Het zal ongetwijfeld het vuur in jullie relatie terug aanwakkeren.


  • Wees eens eerlijk: hoe laaiend is de passie en hartstocht momenteel in jullie relatie? Wordt het eens geen tijd om terug wat meer moeite te gaan doen? Voer een gesprek met elkaar over jullie seksuele verlangens en leer elkaar opnieuw kennen. Wie je x aantal jaar geleden was, ben je nu niet meer! Dus wat je toen lekker en opwindend vond, is wellicht ook geëvolueerd.


  • Afstand doet verlangen: doe eens iets alleen voor en met jezelf! Een solotripje, een cursus of hobby, noem maar op. Geloof me, het is een echte win-winsituatie. Het brengt niet alleen jou terug dichter bij jezelf maar zorgt er ook voor dat de ander thuis wat heeft om naar te verlangen.*Om te voldoen aan het waarmaken van AL die verwachtingen moet men wel degelijk van goddelijke allure zijn. Wist ik veel dat menselijkheid in romantische verhalen ver zoek is.


-


Single of in relatie? Volg The Lobster op Instagram voor meer tips en inspiratie @wearethelobsterVeel liefs,

x ElienRecent Posts

See All

Over zorg dragen en vragen - golven van verlangen

We deinen voortdurend op golven van verlangen. En binnen een relatie is dat niet anders. We verlangen naar het betekenisvol kunnen zorgen voor iemand maar ook om diegene te kunnen zijn waar zorg voor

Comentarios


bottom of page