top of page

Over zorg dragen en vragen - golven van verlangen

We deinen voortdurend op golven van verlangen.

En binnen een relatie is dat niet anders.

We verlangen naar het betekenisvol kunnen zorgen voor iemand maar ook om diegene te kunnen zijn waar zorg voor gedragen wordt.


In sommige relaties komen partners op dit vlak tot een natuurlijke flow.

Maar veel vaker loopt dit niet van een leien dakje!

Onze geliefde soigneren: we doen het allemaal graag. Maar waarom?

Vinden we het de manier bij uitstek om te tonen dat we de ander graag zien? Zien we het als een bewijs van onze liefde? Doen we het uit puur altruïsme om de ander te behagen? Of is het een manier om onszelf onmisbaar te maken? En doen we het dus vooral voor onszelf?

Zorg wordt haast altijd in een positief daglicht gesteld. Wat zou je immers voor negatiefs kunnen zeggen over de ander willen helpen, ondersteunen of verzorgen?

Well, I’ve got news for you!

Zorg geven is ook een manier om controle te houden, weliswaar verpakt op een zeer aimabele manier. Door (te veel) zorg te geven houden we namelijk de ander klein en hulpbehoevend. We ontnemen de ander kansen om meer op eigen benen te staan of te groeien.

Laat ons even terug gaan in de tijd: Weet je nog dat je als kind op een gegeven moment gewoon alles zélf wilde proberen? Dat je bijvoorbeeld in een speeltuin alleen dat klimrek op wilde zónder die volwassen begeleidende hand? Wel, dat verlangen, die drijfveer leerde ons om minder afhankelijk te worden, om stap voor stap op eigen benen te leren staan, ons vleugels te spreiden en de wereld te ontdekken op een veilige manier. In het beste geval kon je terugvallen op een ouder of opvoeder die je kon helpen als het niet lukte of je kon verzorgen en troosten als je viel.

Maar ook aan de andere kant van het zorgspectrum zit controle!

Door (te vaak) een appèl te doen op de zorg van de ander vragen we onbewust een constante staat van paraatheid en weerhouden we de ander ervan om 'in touch' te komen met zijn of haar kwetsbaarheid. De ander krijgt weinig ruimte om te leren en ondervinden dat het ook best oké is om hulp nodig te hebben of te vragen.


Zorg is aanwezig in elke relatie en meestal is er sprake van een goede balans in de ene keer zorg geven en dan weer zorg nodig hebben of ontvangen.

Maar als zorg doorschiet zou dat zich wel eens kunnen tonen in één van volgende gedaantes:

DE PLEASER

Je vindt ‘eigen behoeften’ compleet overrated en zet die van jouw partner steevast op de eerste plaats. Je trekt met weinig moeite aan het kortste eind als er compromissen te sluiten zijn. Doe je dat nu écht om de ander te behagen of doe je het om conflict uit de weg te gaan? Mogelijks is pleasen jouw manier om te verdoezelen dat je schrik hebt om de ander te verliezen.

Maar weet: jij bent belangrijk en jouw behoeften zijn evenwaardig aan die van je partner! Hij of zij is gevallen voor AL wie je bent, ook met die minder fraaie kantjes. Opkomen voor je eigen behoeften straalt zelfzekerheid uit, je toont hiermee dat je weet wat je wil en dat is zowel aantrekkelijk voor jouw partner als voor jezelf en je zelfwaardegevoel!

DE REDDER IN NOOD

Jij staat steeds klaar voor de ander en ‘nee’ staat niet in jouw woordenboek als jouw hulp gevraagd wordt, zelfs al heb je weinig tijd of zin!

Niet alleen jouw partner maar ook vrienden en familie doen graag een beroep op jou. Want geef toe: je vindt het stiekem kicken dat anderen jou nodig hebben! Mogelijks voel je je om die reden aangetrokken tot personen die wat kwetsbaarder zijn. Het geeft je namelijk het gevoel onmisbaar te zijn en in het beste geval zal je in ruil voor jouw ‘diensten’ veel liefde en waardering te ontvangen. Maar wat als je ondanks al dat redden niet terugkrijgt waar jij naar verlangt?

Weet dat er aan ongebreideld geven ook grenzen zijn en dat jij daar waarschijnlijk pas op zal botsen als je rock bottom raakt. Probeer dus samen met jouw partner voldoende plezante en (letterlijk) zorgeloze momenten te delen die jouw batterijen opladen. Het zal je veerkracht geven als de waardering eens wat achterblijft. Oh! En verras jouw partner eens door ‘nee’ te zeggen, that’ll be interesting! ;)

MOMMY'S BOY // DADDY'S GIRL

Jij wordt graag vertroeteld en verwend en je vindt het heerlijk om jouw partner het gevoel te geven belangrijk en nodig te zijn. Sterker nog: je bewondert zijn of haar daadkracht! Je hebt er weinig moeite mee om je kwetsbaar op te stellen, hulp te vragen en moeilijke beslissingen aan de ander over te laten. Maar, die hulpeloosheid: doe je dit omdat het jou écht niet lukt of stel je je zo op om geen verantwoordelijkheid te hoeven nemen?

Mogelijks is dit een manier om moeilijke en confronterende situaties uit de weg te gaan. Weet dat het echt de moeite loont om eens uit je comfortzone te komen. Wanneer je zélf dat probleem tackelt, geeft dit een gigantische boost voor jouw zelfvertrouwen! OWN it en haal voldoening uit die fiere blik die jouw partner je zal toewerpen!

DE ROTS IN DE BRANDING

Jij hebt al jouw zaakjes goed voor elkaar en onder controle en je houdt ervan om ‘on to things’ te zijn. In de relatie geeft het jou veel voldoening om te zorgen voor stabiliteit en structuur. Je houdt er niet van om je te laten leiden door emoties, je wil immers dat jouw partner op elk moment kan leunen op jou. Maar doe je dit écht om de ander veiligheid te bieden of maakt het jou onzeker om de controle los te laten en je vertrouwen in de handen van jouw partner te leggen?

Weet dat het een waar cadeau zou zijn voor jouw partner als jij eens blindelings zou durven meegaan in zijn of haar ideeën. Geef je over aan de verrassing van het moment en je zal vaststellen (praise the lord) dat de wereld niet is vergaan!


Single of in relatie? Volg The Lobster op Instagram voor meer tips en inspiratie! @wearethelobster


En wens je na deze blogpost ook graag even te zorgen voor mij, vertel dan iedereen die het moet horen over The Lobster!

Thanks, X Elien




bottom of page