top of page

Over liefhebben en geliefd worden - Golven van verlangen

We deinen voortdurend op golven van verlangen.

En binnen een relatie is dat niet anders.

We verlangen ernaar om lief te hebben en geliefd te worden.


In sommige relaties komen partners op dit vlak tot een natuurlijke flow.

Maar veel vaker loopt dit niet van een leien dakje!




The greatest thing you’ll ever learn Is just to love and be loved in return

Met deze topquote uit Nat King Cole’s ‘Nature Boy’ raken we volgens mij de essentie van ons bestaan als mens aan. That is: om lief te hebben en ons verbonden te voelen met anderen. Het is de roep van onze ziel.


Als we ons geliefd voelen, kunnen we de wereld aan.

Kijk maar wat er gebeurt als we verliefd zijn: we barsten van energie, blaken van zelfvertrouwen en lopen op wolkjes. We voelen ons vervuld in ons diepste verlangen en dat maakt intens gelukkig.


Maar wat als het object van onze affectie plots mixed signals verstuurt?

Je zoekt contact maar hij of zij reageert niet altijd even snel of enthousiast.

Je stelt je hart open maar het voelt niet helemaal wederkerig.

Je zet dan maar een stapje terug en plots komt de ander weer over de brug.

Dus je gaat er opnieuw voor, neemt initiatief en dan wordt er omheen gedanst…

Het is de gekende golfbeweging van nabijheid en afstand tussen twee mensen die kwetsbaar zoeken naar hoe ze zich tegenover elkaar kunnen verhouden en verbinden.

Net zo snel als je je vervuld kan voelen van aandacht en liefde, kan het even snel omslaan naar onrust, angst en onzekerheid. Een verpletterende leegte sluipt je hart binnen.


Linde leert Bas kennen op Tinder. Tussen een aantal matchen valt hij in eerste instantie niet echt op, de gesprekken met hem zijn niet erg boeiend maar op één of andere manier blijft het gesprek gaande en komt het op een gegeven moment tot flirten. Het is het begin van heel wat spannende en prikkelende momenten die ze samen online beleven, waarbij ze zich beide gaandeweg letterlijk en figuurlijk bloot geven. Bas stuurt regelmatig berichtjes en initieert contact. Linde geniet van zijn aandacht, vindt het fun en voelt dat ze gesteld raakt op hun momenten samen. Haar emotionele betrokkenheid wordt groter en ze wil Bas beter leren kennen. Dat laatste verlangen wordt echter niet beantwoord: hij houdt de gesprekken speels en oppervlakkig. Bij Linde begint er iets te knagen: Waarom wil hij me niet leren kennen? Ben ik enkel goed voor zijn pleziertje? Waar leidt dit heen? Omdat Bas zich niet emotioneel engageert in hun contacten, overweegt ze om een punt te zetten achter hun gesprekken. Ze stuurt hem na veel twijfelen een bericht dat ze het fijner zou vinden om naast de interesse in elkaars lichaam en verlangens ook interesse te kunnen delen in elkaars wereld. Ze sluit af met de boodschap dat ze heeft genoten van hun tijd samen en zegt vriendelijk dag. Bas reageert snel, heel begripvol en meegaand. Hij stuurt dat ze zijn leven leuker maakt en dat ze best diepgaande gesprekken kunnen voeren. Het geeft Linde instant het gevoel van belangrijk te zijn voor hem, ze is over the moon en opgelucht dat hij verder wil dus ze pikt de draad terug op en voelt zich wederom vervuld. Zo vervuld dat ze hem pleaset door enkele expliciete foto’s te sturen, die hij maar al te gretig in ontvangst neemt.


Het verhaal van Linde en Bas ontplooit zich verder op deze manier. Tot ze breekt. Het is een verhaal dat gigantisch inhakt op het zelfwaardegevoel van Linde. Bas heeft de touwtjes in handen en weet haar altijd op slinkse wijze zijn richting uit te sturen.

Het is een klassiek en vaak voorkomend verhaal waarbij we onze angst voor verlies of afwijzing helaas de raadgever laten spelen. We geven ons bloot, soms letterlijk en figuurlijk, aan iemand die onbetrouwbaar of onvoorspelbaar is. We maken ons hart vol van iemand die het in wezen leeg maakt. En als we dan onszelf niet voldoende naar waarde schatten, worden er wonden geslagen.

  • Liefhebben en geliefd worden begint in de eerste plaats bij jezelf Voelen dat er oprecht van je gehouden wordt, heeft namelijk nodig om jezelf ook (voldoende) naar waarde te schatten. Charlie Chaplin schreef er een waar pareltje over: ‘As I began to love myself’ Van jezelf houden geeft je de schoonste cadeaus in het leven: zelfvertrouwen, authenticiteit, groei, eenvoud, wijsheid,... Zo klaar als een klontje! Maar geef jezelf ook wat krediet hé. De man was 70 toen hij tot die wijsheid kwam!


  • You know it! Knoop deze goed in je oren: Iemand die je oprecht graag ziet (of leuk vindt tijdens het daten), zal zélf over de brug komen en met plezier moeite doen om jouw behoeften aan te voelen en te vervullen. De interesse zal er zijn en zal je voelen, no doubt.



  • Herken de patronen Het vooruitzicht op liefde doet soms gekke dingen met je. Heel menselijk hoor! Als je springt en voluit gaat voor liefde, gaat dit soms gepaard met verlies maar meer dan dat ook winst! Het geeft namelijk een kans om jouw behoeften en verlangens beter te leren kennen en het geeft een opstapje naar zelfontplooiing. Idealiter leer je bepaalde patronen herkennen bij jezelf waar je in de toekomst bewuster op kan afstemmen! Lukt het moeilijk om dit zelf te ontdekken, dan kan je hiervoor terecht bij mij.

-


Single of in relatie? Volg The Lobster op Instagram voor meer tips en inspiratie @wearethelobster



Veel liefs,


x Elien



Recent Posts

See All

Over zorg dragen en vragen - golven van verlangen

We deinen voortdurend op golven van verlangen. En binnen een relatie is dat niet anders. We verlangen naar het betekenisvol kunnen zorgen voor iemand maar ook om diegene te kunnen zijn waar zorg voor

bottom of page